• 0 232 422 30 51
    0 546 416 42 43
  • 1383 S. No:3 D:4 Konak/İzmir
Uzm. Dr. Melda Demirtaşoğlu

Saç Tedavileri

Saç Tedavileri

Farklı sebeplere bağlı olabilen saç dökülmeleri hem kadınları hem erkekleri sosyal ve psikolojik olarak etkileyebilmektedir. Saç dökülmesi sık görülen bir durumdur ve kişiler yaşamları süresince değişik tipte saç dökülme problemleri yaşayabilmektedir. Doğru tanı konulması ile saç dökülmesi olan birçok kişiye uygun tedavi yaklaşımları ile yardım edilebilmesi mümkündür.

Saçlı derideki tüm saçlar bir büyüme döngüsü içindedir. Bu saçların ortalama %90’ı büyüme (anagen) fazındadır ve bu faz yaklaşık 3 yıl sürer. Saçların ortalama %10’u da dinlenme (telogen) fazındadır ve bu faz da yaklaşık 3 ay sürer. Bu süre sonunda kıl folikülünden yeni saç oluşur ve dinlenme fazındaki saç dökülür. Günde yaklaşık 50-100 arası saç dökülmesi normal kabul edilir. Fizyolojik stres ve hormonal değişimler gibi durumlarda büyüme fazındaki saçlar hızlı şekilde dinlenme fazına geçerler ve klinik olarak saç dökülmesi gelişir. Doğum yapma, ateşli hastalıklar, tiroid hastalıkları, diyet ile ilgili sebepler, bazı ilaçlar, kanser tedavileri, demir eksikliği, kronik hastalıklar, büyük cerrahi girişimler saç dökülmesini tetikleyebilmektedir. Bu durumlarda saçlı deride herhangi bir bulgu gözlenmeksizin saç kaybı oluşur. Saç dökülmesi yapan bir başka sebep de saçlı deriye ait hastalıklardır. Bu durumlarda saçlı derinin dermatolojik muayenesinde saptanan bulgular doğrultusunda bazen deri biyopsisi, kazıntı örnekleri, kıl şaftının mikroskopik incelemesi gibi yardımcı tanı teknikleri de kullanılarak neden araştırılır. Androjenik alopesi ya da erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılan dökülme paterninde hormonal ve genetik sebeplere bağlı olarak hem kadın hem erkeklerde ön ve tepe bölgelerde saçlarda seyrelme olur. Bu kalıtıma sahip olan kadınlarda saçlarda azalma ve incelme gelişir ancak tam kellik oluşmaz. Erkeklerde ise genetik olarak yatkın olan kişilerde 20- 30′lu yaşlarda ortaya çıkmaya başlar, zaman içinde alın bölgesindeki saç çizgisi çekilir, tepe bölgesi incelip açılmaya başlar ve ilerledikçe kellik geliştiği görülür.Erkeklerdeki en yaygın saç dökülmesidir.

Saç dökülmelerinin tedavisinde öncelikle dökülme nedenleri araştırılır ve sebebe yönelik tedaviler verilir. Bunların dışında saç dökülmesini durduran, saçlı derinin kan dolaşımını hızlandırarak beslenmesini arttıran yardımcı tedaviler de eklenebilir. Bunlardan biri saç PRP’sidir. PRP (Platelet Rich Plasma) yani trombositten zengin plazma saç dökülmesinde son yıllarda sık kullanılan ve etkinliği yüksek bir saç tedavi yöntemidir. PRP ile saç dökülmesini durdurmak, saçın kalitesini ve yeni saç çıkışını arttırmak hedeflenmektedir. Bu tedavi için kişiden yaklaşık 8-10 cc kan alınır ve özel bir kit içinde santrifüj ile trombositlerden zengin kısmı ayrıştırılır. Trombositler hücreleri tedavi etmek için gerekli olan olan büyüme faktörlerini içerir.Bu elde edilen trombositten zengin plazma saçlı deriye ufak iğneler ile yüzeyel enjeksiyon tekniği ile 1 cm’lik aralarla uygulanır. PRP yöntemi 4-6 haftalık aralıklarla 2-6 seans arasında uygulanmaktadır. Saçları canlandırmak, dökülmesini durdurmak için uygulanan bir diğer tedavi saç mezoterapisidir. Saç mezoterapisi, saç için gerekli olan vitaminleri, mineralleri, dolaşım düzenleyicileri içeren ürünlerin saçlı deriya lokal olarak enjeksiyonudur. Belli periyodlarla uygulanan bu enjeksiyonlarla saçların beslenmesi ve dolaşımının düzelmesi sağlanır. Bunun sonucunda daha canlı, parlak saçlar elde edilmesi hedeflenir, saç dökülmesi durur , saç telleri kalınlaşır. Saç mezoterapisi ihtiyaca göre 7-14 günde bir, 8-10 seans uygulanabilir. Saç PRP’si ile kombine uygulanması başarı oranlarını arttırır.