• 0 232 422 30 51
    0 546 416 42 43
  • 1383 S. No:3 D:4 Konak/İzmir
Uzm. Dr. Melda Demirtaşoğlu

Siğil

Siğil

Siğiller, insan papilloma virüsleri (HPV) olarak bilinen bir virüs grubundan kaynaklanan iyi huylu cilt oluşumlarıdır. Siğiller en çok ellerde, ayaklarda ve yüzde görülür. Aynı zamanda genital ve anal bölgelerde de ortaya çıkabilirler.

Virüslerin neden olduğu siğiller bulaşıcıdır. Bu siğillere neden olan virüsler doğrudan kişiden kişiye, bazen de dolaylı olarak havlu veya traş makinesi gibi nesneler vasıtasıyla bulaşır. Bu sebepten dolayı siğili olan kişilerle yakın temastan ve kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınmak gerekir. Virüsün vücuda alınması ile siğilin ortaya çıkması arasında dört hafta ila sekiz ay kadar sürebilen bir kuluçka dönemi vardır. Cildin bariyer fonksiyonunun zayıf olduğu durumlarda, ıslak ve nemli ortamda bulaş daha kolay olur. Bu nedenle yüzme havuzu, sauna ve hamam gibi ortamlarda bulaşma riski yüksektir. Vücudunun herhangi bir yerinde siğili bulunan kişi bunu başka bölgelerine de bulaştırabilir.

Siğile neden olan HPV’nin 100'den fazla türü vardır. Virüs tipine ve yerleştiği bölgeye bağlı olarak, klinik görünüm açıdan farklı tipte siğiller ortaya çıkar. En sık olarak ellerde, ayaklarda görülmekle birlikte vücudun her yerine oluşabilme riski vardır. Bu bölgelerde genellikle üzeri kalın deri ile kaplı, karnıbahar gibi çıkıntılar gösteren tekli lezyonlar şeklinde görülür. Yüzde yassı ya da ipliksi uzantılar gösteren türü görülür. Özellikte erkeklerde tıraş sonrası yayılım göstermektedir. Ayak tabanında yerleşmiş olanlarları nasıra benzer. Farklı olarak noktasal kanama odakları şeklinde siyah noktalanmalar gözlenir. Bunlar ağrılı olabilir. Genellikle birkaç lezyon bir arada bulunur.

Siğil tedavisinde kullanılan farklı yöntemlerler mevcuttur.Tercih edilecek tedavi yöntemi siğillerin tipine, boyutuna, sayısına ve konumuna göre farklılık gösterir. Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da elektrokoter denilen yakma yöntemi uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır. Bu nedenle tedavi sonrası bağışıklığı güçlendiren önlemlere de başvurulması önerilir. Bazı lezyonların tedavisi için birkaç seans gerekebilmektedir.